Pitný režim – když vám základ nestačí
Michal Turna
Poslední články od Michal Turna (Všechny články)
- Pitný režim – když vám základ nestačí - 8. 9. 2016
- Pitný režim – jak na kávu, čaj a smoothie? - 4. 8. 2016
- Pitný režim - 13. 6. 2016
Vynecháním limonád a slazených nápojů se naše možnosti v pitném režimu značně omezí, ale zároveň nám to otevře brány k poznávání dalších, ne tolik typických nápojů. V minulém článku jsme si představili trojici káva, čaj a zelené smoothie, jež patří rozhodně mezi ty populárnější. Dnes se zaměříme na nápoje, které jsou mnohdy označovány jako super drinky. Patří mezi ně i kefír, yerba mate a neprůstřelná káva. Všechny mají něco společného, jedná se o upgrade základních verzí. Vytahují totiž z každé suroviny maximum.
Yerba mate
Některé nápoje by se mohly zdát novodobou záležitostí, ale v případě yerba mate je opak pravdou. Pokud jste navštívili Jižní Ameriku či sledovali dokumenty či fotografie z této oblasti, jistě jste si všimli, že místní obyvatelé rádi cosi usrkávají brčkem z hruškovité nádobky.
Jedná se o yerba mate, což je směs tvořená z částí rostliny Cesmíny paraguayské (někdy i dalších rostlin, bylinek či plodů). Chuť mate je pro mnohé zpočátku až příliš silná, ale druhů je velké množství a někdy může i tzv. „propití se“ trvat i několik drinků. Podobně to můžete znát od kávy, čajů či vín.
Použití brčka (bombilla) a nádobky (kalabasa) patří mezi typické znaky popíjení blahodárného drinku. Vždy vzpomínám na své cesty po Jižní Americe, kde bylo k vidění několik až komických scén, kdy bych se nebál některé místní obyvatele nazvat jednorukými. V jedné ruce totiž neustále drží kalabasu a tu nepustí, ať se děje cokoliv. S touto rukou nemohou tedy pro práci či jakoukoliv jinou činnost počítat.
Yerba se připravuje naplněním kalabasy zhruba do ¾ a poté zalitím teplou (nikoliv vroucí) vodou. Nechá se vylouhovat a následně se může popíjet. S jedním násypem to opakujete několikrát – některé mate vydrží třeba i deset nálevů.
Kromě obsahu kofeinu a značného „nakopnutí“ se vám dostane i mnoha dalších látek, jež mají na tělo pozitivní vliv – antioxidanty, vitamíny (B a C) a také minerály (mangan, zinek, draslík).
Mezi látky, které rozhodně stojí za zmínku, patří jednoznačně theobromin, jenž účinkuje na tělo tím, že jej dlouhodobě stimuluje, uvolňuje napětí a napomáhá zlepšit proudění krve v těle. Dále věda prokazuje, že má vliv na zlepšení citlivosti na inzulin a vše nasvědčuje snížení rizika vzniku některých druhů rakoviny.
A na závěr jistě oceníte tip na jednoho milovníka mate – není jím nikdo jiný než sám Tim Ferriss, autor knihy Čtyřhodinové tělo (přečtěte si 10 lekcí génia), který mate konzumuje pravidelně a mluví o něm jen v superlativech.
Neprůstřelná káva
Možná jste se již setkali s pojmem bulletproof coffee, což je v podstatě nápoj, kterému se budeme věnovat na následujících řádcích. Já však raději používám český překlad, mimo jiné také proto, že anglický název je zároveň i registrovanou značkou.
Co si pod pojmem neprůstřelná káva představit? Je to velmi jednoduché: kvalitní kávu s dávkou tuku. Nejčastěji se používají dva tuky – máslo a kokosový olej. Můžete použít jeden, druhý a nebo oba současně. Dbá se však v první řadě na kvalitu, takže by měl být tuk z toho nejlepšího zdroje, ideálně v kvalitě bio; u másla bych volil klidně i to, jež pochází ze zvířat krmených trávou. Mléko krav z konvenčního chovu, jež bývají často krmeny kukuřící, pšenicí či sójou, má odlišné nutriřní hodnoty. Liší se například v obsahu důležitého vitaminu K, dále pak v poměru omega 3 a omega 6, který je v “grass-fed” verzi o něco lepší. Navíc bychom neměli přehlížet, že použité krmivo může být geneticky modifikované, což znamená, že je zvíře, které produkuje mléko, krmeno nekvalitně a především nepřirozeně. To se odráží na másle, které je tím pádem nevalné kvality a je svým způsobem také neopravdové.
Velkým tématem je i vůně, konzistence a chuť. Vyzkoušejte přímé srovnání grass-fed a konvenčního másla. Rozdíly poznáte na první pohled.
Připravte si zrnkovou a čerstvě namletou kávu a nalijte je do větší sklenky či nádoby mixeru. Přidejte zhruba jednu polévkovou lžíci tuku (dle chuti) a mixujte. Káva po několika vteřinách získá jemnou a krémovou konzistenci. Na první pohled bude připomínat bílou kávu, kterou jistě pamatujete ze školních jídelen.
A k čemu je to dobré? Získáte kromě dávky kofeinu také spoustu energie, která je v tuku. Takový nápoj tedy může nahradit i například snídani nebo nějakou svačinu. Samozřejmě není rozumné tímto nápojem nahrazovat jídla pravidelně a nebrat jej jako plnohodnotnou náhradu chodu, ale jako záchrana a občasná výpomoc se jistě může hodit.
Kromě výhod kávy, o kterých jsme se bavili posledně, přináší i mnoho benefitů, jež přebírá z tuku. Jak máslo, tak kokosový olej mají mnoho společného a jedná se o skvělé palivo. Oba tuky jsou nasycené, jsou proto spolehlivým zdrojem energie. Taková káva vám zajistí dostatek důležitého vitaminu K, omega-3 mastných kyselin a také nespočet dalších látek, které tyto tuky obsahují. Vždyť samotný kokosový olej je často považován za nejzdravější olej na naší planetě.
K tomu všemu si skvěle pochutnáte, protože lahodná chuť kávy ve spojení s kokosovou či máslovou příchutí je prostě bomba.
TIP: mrkněte na můj přesný recept na neprůstřelnou kávu
Kefír
Jedni ho milují, druzí nenávidí. Jedno je však jasné – kefír patří mezi zdraví prospěšné nápoje. Na úvod je potřeba říci, že opravdu velmi záleží na kvalitě a jednoznačně doporučuji kupovat kefír z ověřených zdrojů a ideálně z biomléka.
Druhou možností je vyrobit si kefír sami. V podstatě jen potřebujete kvalitní mléko, kefírová zrna (často označována jako kefírová houba) a několik minut každý den. Zrna se dají často sehnat mezi přáteli a nebo také v nejrůznějších fórech či skupinách na internetu. Běžně se v obchodech neprodávají. Mohu vám zaručit, že kefírová zrna na první pohled dobře poznáte, protože velmi připomínají květák.
Po zalití zrn v nádobě je potřeba čekat a nechat je pracovat. Ta během zhruba dvou dnů (záleží na poměru mléka a zrn a také požadované síle výsledného kefíru) přemění mléko na hustý nápoj s jeho specifickou nakyslou chutí.
Při procesu je mléko téměř kompletně zbaveno pro někoho rizikových látek, jako je například laktóza. Naopak se můžete těšit z obsahu vitaminů B1, B12 K2, vápníku, hořčíku a také folátů. Dále se vyznačuje pozitivním dopadem na naše zažívání, mikroflóru, imunitu a také zdraví kostí.
Kvalitní kefír můžete s klidem pít každý den. Pokud se po něm cítíte dobře, vězte, že to je jeden z nejvhodnějších nápojů, které můžete pít.
Doporučuji pít některý z nápojů každý den, samozřejmě dlouhodobě. Můžete nápoje střídat či volit ten, který vám dle chuti do daného dne zapadá nejvíce. Nebojte se zkoušet různé poměry drinků a surovin obsažených v něm. Zkoušejte různé poměry kokosového oleje a másla v neprůstřelné kávě, nebojte se udělat si opravdu silný kefír a nebo střídat různé druhy mate. V první řadě by vás pití těchto nápojů mělo bavit a měly by vám chutnat, tak je nezapomeňte poladit tak, abyste se při jejich konzumaci cítili co nejlépe.
Budu se těšit u dalšího článku, vy do té doby nezapomeňte vyzkoušet super drinky. Neodkládejte to, protože je to super pro vaše tělo i chuťové buňky.
Ahoj Michale, jako vždy prima čtení :)
S ohledem na přímou zkušenost z Argentiny, kde jsem žila si dovolím k yerba matte doplit:
Opatrne na teplou vodu – at je opravdu tepla tepla – zaliti yerba matte vlaznou vodou ma projímací ucinky. Pokud ma někdo problémy v tomto smeru, funguje lepe jak projimadlo :)
Velmi jsem si oblíbila TERERRE – studená forma pití yerba matté, skvělé osvěžení zejména v létě. Do calabazza mezi lístky yerba matté se dá led, obsyp lístky. Následně se zalívá yerba vychlazenou studenou vodou s citronem/citronem a matou/ci jinou ochucenou dobře vychlazenou vodou.
Toto je forma paradniho osvezeni a ještě clovek ziska neskutecne množství energie.
Na koho by byla klasicka yerba matte hodne silna, je mozne sehnat (uz i Praze) jemnejsi odrudy.
A hlavně, popíjení maté je společenskou událostí :) Kolování JEDNÉ calabazza s jedním brčekem, to je to co Argentince spojuje :)
Preji, at poradne vychlazene TERRERE zachutna :)
Srdečně,
Helena
Ahoj Heleno, díky za komentář.
Mate tereré znám a v létě patří mezi mé nejoblíbenější drinky. Relaxovat u bazénu a srkat tuhle ledovk, to já teda můžu :)
Dávám led, studenou vodu a střídám různé druhy ovoce (plátky citronu, pomeranče, grepu apod.) a občas ohohatím o domácí mátu – ta má grády :)
A díky za připomenutí společenské události, to je určitě také třeba zmínit. Já si ale vždy nejraději vzpomenu, když mi pán na hranicích v Argentině dával do pasu razítku a vůbec si s tím nemohl poradit, měl úplně plné ruce, ale mate se vzdát nechtěl, jakoby ho měl v ruce přirostlé :)