Připoj se ke komunitě!

Občas ti pošleme tipy pro produktivnější práci, odkazy na zajímavé knihy nebo akce. Psát ti však budeme jen jednou za čas a pouze tehdy, budeme-li mít skutečně co říct.

Odeslat


Základna osobního růstu

Předcházejte snadno poobědové krizi

By on 17. 3. 2016 in Kondice with Počet komentářů: 2
Michal Turna

Michal Turna

Lektor a osobní kouč - grasa.cz
Autor projektu grasa.cz. Šířím osvětu na poli zdravé stravy, jsem lektorem kurzů, osobním koučem, autorem knihy Superčlověk a také masérem. Hledám nejlepší verzi sebe sama.
Michal Turna

Poslední články od Michal Turna (Všechny články)

Po snídani, které jsme se věnovali v minulém příspěvku, je dalším běžně zařazovaným jídlem v našem režimu oběd. Už od půl dvanácté se těšíme, co si dnes objednáme z jídelního lístku v nedaleké restauraci. Oběd často vnímáme jako rituál, ale ve skutečnosti jej velmi odbýváme. Mnoho lidí na něj nemá vůbec čas, někdo půl hodiny, a podle toho to také vypadá. Skočíme do nejbližší „číny“, kde vaří levně, chutně a jídlo je na stole během minuty. Zajímavý rituál.

Proč vlastně hlavní jídlo dne takto odbývat? Proč si na něj nevyhradit více času, nebo se nezařídit jinak, když nás šéf vypustí z kanceláře jen na 30 minut?

Jaká rizika plynou z konzumace nevhodných surovin v době oběda?

Smažené pokrmy plné pšenice, nevhodných tuků (např. hojně využívaný slunečnicový olej) a velké míry sacharidů způsobují kromě postupného nabírání kilogramů i zhoršení soustředění, ospalost a mnohem rychlejší nástup dalších chutí a hladu.

Takový řízek s bramborovým salátem sice zachutná, ale jako palivo do dalšího půldne je absolutně nevhodný. Zapití limonádou také není vůbec dobrý nápad. Dávka cukru nás sice na krátký čas povzbudí, ale velmi rychle zase vrátí na zem. S daleko tvrdším dopadem. Řešením je tedy konzumace dalšího cukru (limonády, oplatky, tyčinky) a nebo jídla. Tento začarovaný kruh vede k tloustnutí.

Na vině není ani tak sedavé zaměstnání, ale spíše tato velmi nevhodná strava.

Nezapomínejte na to, že fast foody to s námi jako zákazníky dost dobře umějí – přidané cukry i tam, kde byste to ani náhodou nečekali, používání chemických náhražek a zvýrazňovačů chutí. Vědí, že se zítra vrátíme. Zálivka na zdravém salátu plná cukru a chemie dělá z tohoto jídla stejný junk food, jako je hamburger s pořádnou porcí hranolků.

Dokonce ani těstoviny či rýže a brambory nejsou v takovém množství, v jakém je běžně konzumujeme, vhodné. U brambor či rýže rád přimhouřím oči, ale pouze při menší dávce a navíc jen u pohybově velmi aktivních lidí. Sacharidy si zkrátka musíte zasloužit.

Projděme základy kvalitního oběda působícího jako palivo

Ať už si jídlo připravíte doma, nebo si jej jdete sníst do restaurace, jsou pravidla stejná. Snězte dostatečnou porci kvalitní bílkoviny (např. maso, vejce) a tuku (např. olivový olej, máslo) a omezené množství sacharidů. Zde bych se přimlouval za setrvání v zóně do zhruba 50 gramů sacharidů v porci. V celém dni pak do 150 či klidně i méně gramů.

obed-1

Porce bílkoviny ani zdravého tuku není potřeba zvlášť hlídat, protože vám tělo dá velmi rychle signál, že má dost. To se u pojídání velkého množství sacharidů či nezdravých tuků neděje. Najezte se dosyta, abyste měli dostatek energie a byli jídlem uspokojeni. Pokud toho nedosáhnete, je zde opět riziko vyhledání nějaké dobroty na závěr nebo jiného způsobu, jak svému tělu a mozku „udělat radost“. Většinou pak vyhledáme nějakou nevhodnou potravinu.

Ptáte se, jestli to náhodou nebude nuda? Ne. Jen si představte, na kolik druhů masa v restauraci či řeznictví narazíme, kolik druhů ryb či mořských plodů běžně seženeme.

obed-2

Na trhu nebo v obchodě vybíráme z desítek druhů zeleniny a salátů. Jednou pečeme, příště dusíme, jindy připravujeme na grilu. Kombinací jsou opravdu spousty, hovořím ze čtyřapůlleté osobní zkušenosti, kdy skládám obědy podle výše popsaných principů.

obed-3

Udělejte ze slabého místa výhodu

Pokud patříte mezi ty, kdo vidí ve svých obědech rezervy, neváhejte ani minutu. Oběd už nemusí dále být zabijákem produktivity a spouštěčem odpolední únavy. Následujte principy, jež jsem popsal výše, a uvidíte, že vám bude po obědě mnohem lépe.

Nevěříte? Držte se uvedených pravidel minimálně 14 dnů, zařaďte i rady z minulého článku a uvidíte velké zlepšení.

obed-4

Štítky: ,

Připoj se ke komunitě Mít vše hotovo!

Stačí nám poslat tvou e-mailovou adresu. Občas ti pošleme tipy pro produktivnější práci, odkazy na zajímavé knihy nebo akce. Psát ti však budeme jen jednou za čas a pouze tehdy, budeme-li mít skutečně co říct.

Počet komentářů: 2

Trackback URL | RSS kanál s komentáři

  1. Milan Třešňák napsal:

    Chci jen potvrdit co psal Michal v článku. Změna jídla na mne fungovala bezvadně, odpolední kancelářskou únavu to eliminuje perfektně, jídla se dají poskládat pestrá a v mnoha variantách. Ze začátku je to náročnější, musí se na to víc myslet na nákupech atd., ale pak je to paráda. Spousta jídel se pak dá připravit doma (a snadno, rychle a levně).

    • Jitka napsal:

      Jasně, Milane, a Michale :-), máte pravdu, funguje to výborně! Po čase si člověk uvědomí ten příliv energie a už se nechce vracet ke starým zlozvykům, opravdu to stojí za to! Je prima cítit se před padesátkou mnohem lépe než před čtyřicítkou, vyzkoušejte to sami na sobě a je fuk kolik vám je let. Po roce je to pro mě úplná samozřejmost, problémy jsou jen ty, které si sami stavíme do cesty.

Přidej komentář k příspěvku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahoru