Začněte den snídaní! Nebo je to jinak?
Michal Turna
Poslední články od Michal Turna (Všechny články)
- Pitný režim – když vám základ nestačí - 8. 9. 2016
- Pitný režim – jak na kávu, čaj a smoothie? - 4. 8. 2016
- Pitný režim - 13. 6. 2016
Dlouhodobě se traduje, že snídaně je základem dne. Na úvodní jídlo si máme udělat dostatek času, v posledních desetiletích nejlépe pochroupat nějaké cereálie či jiný produkt z reklamy, a vyrazit do světa. Jenže co když je to špatně? Pojďme si říci, jak ze snídaně vytěžit maximum.
Snídaně je pro mnohé neodmyslitelným rituálem, pro jiné nutností a pro někoho i ranní noční můrou; povinnost ji absolvovat však musí být splněna. Jídlo je totiž jednoznačně spojeno s produktivitou, o kterou všichni tak moc usilujeme. Jenže pokud je načasování či skladba jídelníčku nevhodná, snídaně naopak našemu produktivnímu já svazuje ruce a brzdí jej v rozletu.
Snídaně není nejdůležitějším jídlem dne
Přiznám se, že jsem také dlouhou dobu zakládal svůj denní příjem živin na konzumaci snídaně. Každý den pečlivě připravená mě zasytila zhruba do první hodiny odpoledne, poté jsem se naobědval a po setmění si dal ještě večeři.
Později jsem však začal uvádět do praxe myšlenku, jež mnohým mým vzorům a učitelům pomohla dotvořit ideální stravovací schéma. Jednoduše snídani vynechat. Zdálo se mi to zprvu náročné a nedovedl jsem si představit, jak to může fungovat. Co se tedy po vynechání snídaně stalo? Nic. Vůbec nic.
Po prvních dnech tohoto experimentu jsem věděl, že už nechci jinak. Začal jsem si uvědomovat, že moje snídaně vycházela pouze z přesvědčení, že snídat je třeba. Naplnil jsem tedy své tělo a začal svůj den. Nedocházelo mi však, že tělo jídlo nepotřebuje a vůbec o něj nežádá. Zastavili byste snad u čerpací stanice ve chvíli, kdy máte nádrž ještě plnou? Ne? Snídaně je velmi podobný případ.
Tělu doplňujte palivo, až když je třeba, a ne ze zvyku. Snese toho daleko víc, než si myslíme. Nikdy dříve člověk netrpěl (ano, netrpěl) takovým nadbytkem, jaký máme dnes. Jíme, protože můžeme. Přitom je snídaně jen další jídlo dne.
Milujete snídani? Změňte její skladbu.
Pokud si však i nadále stojíte za tím, že snídat musíte, doporučuji vám přehodnotit skladbu jídla. Průzkumy ukazují, že nejčastěji se v Evropě snídají cereálie, pečivo či jiné pochoutky založené převážně na sacharidech. Máte po snídani rychle hlad a oběd už vyhlížíte s kručením v břiše a pocity hladu? Musíte mezi snídaní a obědem neustále zobat či zařazovat záchranné svačinky?
Řešením jsou bílkoviny a tuk. Ty vás totiž zasytí na mnohem delší dobu a dodají tělu více energie. Nebojte se tedy použít přirozenou bílkovinu, jako jsou například vejce či ryba nebo kvalitní maso. Mezi zdravé tuky patří třeba máslo, kokosový olej, olivový olej nebo také avokádo. Tři vejce na másle, polovina avokáda a několik plátků kvalitní slaniny udělají zázraky.
Tyto kalorie jsou pro tělo o mnoho hodnotnější než ty z pochybných mléčných výrobků či cereálií nebo pečiva. Těch se zbavte. Ideálně navždy. Vynechejte je úplně ze svého jídelníčku a po několika dnech ucítíte obrovskou úlevu. Může se jednat například o snížení hmotnosti nebo o redukci kožních problémů a podobných onemocnění. Možná už také přestanete být zahlenění, trpět migrénami a opustí vás časté zažívací potíže.
Vykročte
Tak jako je (vynechání) snídaně vykročením do vašeho nového dne, může být i změna ve vaší (vynechané) snídani změnou k nápravě vašeho stravování.
Vím, že své návyky máte zakořeněné po celá léta, ale zkuste změnu. Výše popsané trendy přijalo do svého života mnoho osobností z oboru zdravého stravování a životního stylu a stejně jako já si nemohou změnu vynachválit. K mým zkušenostem se řadí čistší mysl, zvýšená kreativita, lepší přehled o svém režimu (už jsem dále nechtěl být otrokem jídla), lepší sportovní výkonnost a více energie po celý den.
Neřiďme se pořád tím, co je obecně považováno za pravdu, jen kvůli tomu, že to tak dělají všichni. Řiďme se svým tělem, svými pocity a také svým instinktem.
Díky za poučný článek. Chci se zeptat, co takhle fazole? jsou na snídani ideální? Jak často by se měly jíst? Díky.
Veškery luštěniny bych vynechal.Nevěřím ničemu co se blbě tráví a fazole jsou pro mě peklo
Luštěniny se ti špatně tráví proto, že je kombinuješ s pečivem nebo uzeninou. Samotné se tráví skvěle a hlavně nevytváří žádné ehm… „exhalace“.
Jo, snídani jsou zkusil vypustit, když jsem zhruba před rokem snažil zhubnout. Zkoušel jsem tehdy intermittent fasting.
Bylo to super v tom, že centimetry v pase mizely skoro před očima. Horší už to ale bylo s energií během dne. Chodil jsem ráno cvičit, a po cvičení až do oběda jsem byl jak zombie a nebyl jsem schopen skoro ničeho. Prostě mi nefungoval mozek.
Určitě to vyzkouším znova, ale dám si větší pozor, kolik toho sním po zbytek dne a jak to sladit se cvičením.
Zajímavá myšlenka, ale nesouhlasím s ní. Mám pocit, že ve článku není zohledněný docela důležitý aspekt: hlad.
Například já to mám tak, že když si nedám snídani, mám max. do hodiny po probuzení hlad. Je to docela logické, když si vezmu, že celou noc nejím. Pokud vstávám brzy (pracovní týden), mám před obědem znovu hlad, přestože mě snídaně zasytila dostatečně. Takže si dám svačinu. Pak oběd, druhou svačinu, večeři.
Můj lékař doporučuje, že nejlepší je jíst pravidelně každé 3 hodiny. Takže na tom asi něco bude. Prý by správně člověk neměl mít hlad.
No a já když mám hlad, tak jsem jednak protivná, a jednak se nedokážu pořádně soustředit, takže produktivita rapidně klesá. Proto si myslím, že vynechat snídani a jíst až oběd, je s prominutím blbost. Tedy s výjimkou toho, kdy to tělu nevadí, nemáte hlad, apod., ale určitě to není dobré dělat bez ohledu na naše pocity.
Jestli ono to nebude prudce individuální, Tlapko. To, že to u (teď plácnu) 80% lidí funguje a je to přesně tak, jak je popsáno v článku, ještě neznamená, že je to blbost. Zkrátka patříte k 20%.
Navíc (a to mě pobavilo), lékaři mají rozhodně daleko k patentu na rozum, takže jejich výroky a doporučení beru rozhodně jinak, než jako axiom.
Poměr jež uvádíte bych otočil. Obecně je uváděno, lékaři, výživovými poradci i trenéry, že základem všeho je snídaně(ideálně sladká, sacharidová. Nikoli bílkovinová jak je uvedeno v článku.) kvůli nastartování metabolismu. Dále je důležitý pravidelný přísun potravy. Pokud někdo potřebuje zhubnout, tak je důležité spočítat si energetickou náročnost potravin a jíst své dávky například každé 3 hodiny.
Mirku, díky za komentář.
Vím, že běžně lékaři a poradci uvádí jiné informace, ale naštěstí je už čím dál víc těch, kteří začínají o stravě přemýšlet a sledovat nejnovější výzkumy a trendy.
Nastartování sacharidy je sice účinné, ale jen na velmi omezenou dobu a pak, pokud člověk nedoplní další palivo, přichází krutý pád. Co to právě zkusit jinak, aby člověk nemusel co tři hodiny jíst? Z historického hlediska je konzuce čehokoliv každé tři hodiny nesmysl – toto je trend posledních několika málo desítek let. Veškeré dřívější kultury fungovaly na velmi omezeném počtu jídel denně a nutno podotknout, že byly v daleko lpeší fyzické kondici.
Z jednoho článku se toho člověk moc nedozví – doporučuji kouknout na http://www.grasa.cz, tam je článků na toto téma daleko více, takže jsou informace daleko komplexnější.
Nebýt poslední věty, byl bych tvrdě proti, páč bez snídaně bych do oběda zemřel hlady.
Ačkoliv mám poměrně „běžný“ režim snídaně/oběd/večeře (s minimem sacharidů), vím, že to, co popisuje Michal, funguje mnoha lidem – a podávají obrovské výkony.
Dva měsíce jsem experimentoval s přístupem výše, nesedl mi. Fungoval jsem ale cca po 20 dnech bez problémů (první dny jsem měl skutečně obrovský hlad – prostě na to tělo bylo zvyklé).
Já jsem si vynechání snídaně neuměl představit. Ale ted tak funguji naprosto bez problémů. Nejen to, dělám to dobrovolně. Nepotřebuji nějak extra hubnout. Ačkoli tomu sám nevěřím, cítím se bez snídaně mnohem lépe než s ní.
A mám přesně opačnou zkušenost než Martin Šauer. Cvičím ráno – silově – a bez snídaně. Nejím až do oběda a cítím se fantasticky. Žádná únava, naopak plno energie.
Je jasné, že tohle je hodně individuální. A možná to chce jen čas.
@Marek
@Jura
Přesně, jak říká Jura. Luštěniny jsou bohužel riziková potravina, kterou mnoho lidí nesnáší a způsobuje například problémy se zažíváním či trávením.
Pokud má člověk vyzkoušeno a ověřeno, že jsou pro něj ok, tak bych se jim nebránil, ale vzhledem k míře rizika bych byl při jejich konzumaci opravdu opatrný.
@Martin Šauer
@Petr Nový
Jak píše Petr, po krátkodobém půstu lze podávat i dobré výkony a trénovat. Samozřejmě jsme každý trochu jiný, ale tento model se začíná prosazovat i mezi experty v oblasti zdravého životního stylu.
Záleží i na našem režimu a po tréninku je fajn se najíst, takže pokud někdo cvičí hned ráno, tak není třeba být tak striktní.
@Tlapka
Téma Hlad třeba proberu někdy v budoucnu, ale když už jsme to načali, tak je zkrátka problém v tom, že lidé chápou hlad trochu jinak, než jak by doopravdy měli. V dnešní společnosti je vnímán hlad jako něco, co nás postihuje několikrát denně, ale je to způsobeno částečně i nevhodnou stravou, která hlad a chutě vyvolává.
Já (a mnoho dalších) hlad ráno nemám, protože moje strava je dostatečně kvalitní a po večeři plné bílkovin, menším množství sacharidů a dostatku zdravého tuku, do rána jednoduše hlad nemám.
Dále je fajn přehodnotit, zda hlad, který zažívá mnoho z nás je opravdu hlad nebo jen potřeba jíst a návyk. Hodně lidí to tak má – po hodině nebo dvou po posledním jídle se začnou nudit a vyhledávat, co zakousnout.
Samozřejmě, pokud má někdo pocit, že to opravdu není pro něj, tak může alespoň přehodnotit skladbu snídaně jako takové – což jsem v článku popisoval. Možná právě skladba snídaně může být důvod, proč máte už dopoledne hlad a saháte po svačině.
Ahoj, tak jsem rád, že nejsem sám, kdo toto praktikuje. Já k tomu přešel čistě náhodou a už rok nesnídám, v 10 banán, ve 12 lehký oběd a musím říci, že jsem se nikdy necítil lépe.
Takže za mě doporučuji vyzkoušet.
Pěkný článek, třeba pro někoho bude impulzem pro změnu. Přidám postřeh na téma hladu, který se tu opakuje v komentářích..
Včera jsem slyšel od kamaráda větu: Hlad začíná od třetího dne bez jídla, pocit hladu před tím, to je jen rozežranost. :-)
Cca tři roky roky držím celkem pravidelně jeden den v týdnu na lačno, jen o tekutinách. Po počátečním zvykání si je to dnes den jako každý jiný, můžu normálně fungovat, včetně sportu. Pokud má někdo pocit hladu cca co dvě hodiny, ať se dotyčný podívá jak funguje glykemický index – a bude mu jasné, že jede v typickém cyklu s rychlými sacharidy. Se všemi nebezpečími, které z toho pro něj plynou.
@Michal
Hezký den Michale,
děkuji za pochvalu, věřím, že díky článku se mnoho lidí zamyslí.
Přesně jak říkáš, pocity hladu každé dvě hodiny nejsou vůbec zdravé a toto omezení si pohrává s velkou částí lidí, kteří bez neustálého přísunu jídla nemohou fungovat. Přitom by stačilo tak málo :)
Dobrý den, Michale!
Další dobrý článek k zamyšlení, já nad něčím dumám a vy mi k tomu obvykle dodáte článek :-))
S přechodem na paleo/primal jsem začala poctivě snídat, obvykle vejce na ghee, občas slaninku, avokádo a vždy hromadu zeleniny. Zvykla jsem si rychle, chutnalo mi to moc, na snídani jsem se těšila a po ní jsem neměla hlad tak cca do 15 hod. Nedávno jsem po půl roce nastoupila do práce a nastalo dilema jak zvládat ranní šrumec, přípravu snídaně pro rodinu, make-up :-) a včasný příchod do práce a přitom v klidu, nerušeně a soustředěně snídat. A vzpomněla jsem si na váš článek o přerušovaném půstu. Pár dní před dnem D jsem najela na 5/19, v poho, ale po pár dnech mi to přišlo nějak moc jídla, teď jedu cca týden na 2/22 a cítím se mnohem líp, přičemž jím od 12 do 14.00, takže BEZ snídaně. Poznatek? Jde to úplně bez problémů, zvládám co je třeba, ráno mám klidné, make-up jako ze žurnálu :-) a ještě zjišťuji, že jak nejím, tím více piju, což je prima, pitný režim byl dříve trochu problém a teď už na vlastní kůži vím, že hlad je převlečená žízeň… Hlad pociťuji až před jídlem, jak už se na něj těším, s čímž je spojené i to, že když jíte jednou denně, zatraceně dobře si rozmyslíte, co dáte do papule, a to jak po stránce chuťové, tak výživové. I tu svou jednu denní kávu s mlékem, kokosákem a skořicí piju až s obědem. Takže bez snídaně – úplně klidně! Svoboda! Dík za článek, mějte se bájo! Jitka
Ještě jeden dodatek – nedávno jsem kdesi četla v souvislosti s třemi jídly a dvěma svačinkami poznámku: „Copak jsme dobytek, abychom se pásli celý den?“ Přišlo mi to ohromně trefné! Krom toho zjišťuji, že miluju limity, které si nastavím sama. Typický štír! :-). Jitka
@Jitka
Díky za komentář, jsem rád, že vám moje příspěvky dávají smysl a že vám režim vyhovuje. Také chválím za to, že se neustále snažíte svůj režim ladit a co nejvíce jej vychytat.
Mějte se fajn a kdyby cokoliv, tak víte, kam se ozvat :)
Michal Turna / grasa.cz
Tento článek mi připomněl příběh chovatele koní, který se pokoušel vyšlechtit plemeno, které by bylo schopno pracovat stejně jako ostatní a přitom by nepotřebovalo žádnou potravu. Snižoval tedy postupně příděly a už už to vypadalo, že se mu to povede.. žel kůň těsně před koncem pokusu pošel. :-)
Někomu vyhovuje vynechat snídani, jinému oběd. Někdo nevečeří, někdo běhá ráno, někdo neběhá vůbec a někdo se cítí dobře, když si zapálí nebo se v pátek zleje s kámošema v hospě. Proto bych se skutečně soustředil až na tu poslední větu v článku, která nabádá k tomu, aby každý naslouchal svému tělu, staral se o něj a soustředil se na své vlastní instinkty a to, co se mu jeho tělo snaží říct. Myslím, že v době, kdy na nás z každého webu a knihy vykukuje miliarda dobře míněný (a dobře placených) rychlo-rad na šťastný život, výchovu dětí, produktivní organizaci práce atd. atd., dává víc, než kdykoliv jindy smysl ponořit se do sebe a naslouchat si. IMHO.
:-)) No, já vám nevím, Tome, nenašla jsem v článku chcíplého koně a ani si nemyslím, že je to článek pro ty , co si s chutí zapalují nebo si vylejvaj řepy v pátek s kámošema v hospodě :-)), tento druh „vylejváků“ má určitě nějaké své stránky, kde si sdělují své zkušenosti a zážitky – nevím, nechodím tam. Tenhle článek a jemu podobné budou asi pro nás, kteří jsme si vybrali tuto cestu, přesně jak píšete, podle svých pocitů a instinktů, a tudíž si taky občas máme potřebu sdělit navzájem své zkušenosti. Článek považuji za přínosný, pojít hlady se v nebližší době nechystám :-) a přeji vám krásnou neděli – (pro mě) je báječná i bez snídaně :-))
Ahoj,
přečetl jsem si článek a řekl jsem si, že na tom asi něco bude a protože rád testuji, řekl jsem si, že to zkusím. Velmi krátce zhodnotím měsíční kůru, ale asi důležitá fakta na začátek:
– poslední jídlo dne v cca 19 hodin
– chodím spát v cca 23 hodin
– vstávám v 6 hodin
– začátek práce v 7 hodin
– práce více méně duševní
Ráno jsem si dával cca 20-30 ml teplejší vody na nastartování metabolismu a šel do práce. Asi do 9 hodiny jsem vydržel jenom na čaji, který si dávám pravidelně v 8 hodin (zelený, ovocný nebo bylinkový). Do cca 10 hodin to bylo pořád v pohodě, ale pak už to moc nešlo. Pracovní výkon (soustředění) začal padat a já jsem spíše řešil ozvěny břicha, které mi jasně dávalo, že je čas na jídlo. Takže to řeším ovocem (pomeranč, banán, …). Do cca 13 hodin pohoda ale pak už je nutný oběd. Takže 13 hodin tělo (moje) vydrží bez jídla, pouze chce tekutiny. do této doby je i vysoká soustředěnost. Takže výsledek? Moje tělo je schopno bez jídla vydržet cca 13 hodin a musím říci, že mu to nevadí. Osobně vím, že po tradiční snídani jsem byl již ráno unavený a nesoustředěný. Teď se to mění. Pokračuji v experimentu :-)