Co se mnou udělalo Jídlo na prvním místě
Poslední články od admin (Všechny články)
- Kdo je leader - 4. 1. 2016
- Jak nepřepálit boj s prokrastinací - 9. 11. 2015
- Toxické argumenty - 19. 10. 2015
Jak to všechno začalo? Nejprve rozborem krve, kdy mi bylo řečeno, že mám příliš vysoký (cca 6 mmol/l) cholesterol, hladina hodného na minimální hranici, toho zlého také vysoko nad limitem a trigliceridech ani nemluvě (hodnota překročená o polovinu, než je horní limit). Čemuž jsem se jako aktivní sportovec dost divil. To byl první důvod, druhý důvod byl ten, že jsem měl pořád pocit hladu, i když jsem jedl jako kyselina. Ráno jsem si dal snídani a než jsem přišel do práce, už jsem pokukoval, co bych kde snědl. Říkal jsem si, že je potřeba s tím něco udělat a najít vhodnou stravu.
Cíleně jsem tomuto nevěnoval pozornost, knihu od Mellisy a Dalase Hartwigových, Jídlo na prvním místě, jsem našel náhodou, když jsem na www.melvil.cz hledal jinou literaturu. V tu dobu na stránkách tato kniha svítila jako novinka, začetl jsem se do obsahu, pak si stáhl do čtečky prvních 30 stránek zdarma, ty jsem jedním dechem přečetl a pak už následovala platba za samostatnou knihu. Během víkendu jsem ji celou přečetl, nastudoval, co mohu jíst, co jíst nemohu, co jsou jídla bez brzd, a rozhodl se, že hned v pondělí začnu.
Nebudu lhát, bylo to kruté, ale zažil jsem už mnohem horší stavy. Záleží hodně na tom, jakou máte výchozí pozici.
Pokud do sebe lejete hektolitry enegetických drinků, kafe a čaj sladíte šesti kostkami cukru, kolové nápoje jsou u vás na denním pořádku a do toho občas slupnete hamburger, je to mnohem těžší, než např. u mě, který jsem cukr měl doma jen pro návštěvy. Ale rozhodně jsem nebyl svatý – koblihy, sušenky, čokolády, těstoviny, pizza, brambory, sladká jídla, to bylo vše, co jsem jedl. Toto, co jsem právě vyjmenoval, jsou jídla bez brzd. Máme po nich hlad, tělo je nedokáže dokonale zpracovat a najedený je pouze mozek, jinak žaludek zůstává nenasycen.
Dieta
Říkejte si tomu jak chcete, ale Whole30 (tak se tento program jmenuje) není dieta. Cílem diety je zhubnout, počítate kalorie, omezujete porce.
Jenže cílem Whole30 je naučit se přemýšlet o jídle a vidět důsledky svého chování a jídla můžete mít pořád stejně a někdy i více. Žádné kalorie nepočítáte, řídíte se jen tím, jestli máte hlad nebo ne.
Pokud máte stále hlad, jsou vaše porce malé, je potřeba přidat. Představte si ho jako krátký nutriční restart, který pomůže obnovit metabolismus, uzdraví trávení a udělá přítrž nezdravým chutím. V knize jsou popsány procesy v těle, co se s námi děje po konkrétním jídle. Nemusíte mít strach, titul z medicíny na pochopení nepotřebujete, vše je vysvětleno názorně a jsou použity i příměry, které při troše představivosti krásně vysvětlí celou problematiku. Když si pak promítnete zpětně, co se ve vašem těle dělo a rozhodnete se, že takto nebudete pokračovat, zkusíte opustit komfortní zónu, je to přesně to, co má kniha přinést. Po absolvování tohoto programu opravdu chuť na čokoládu nebo sladké kafe není.
Whole30
30 v názvu znamená, že tento program trvá 30 dní. Někomu pomůže a uvidí výsledky mnohem dříve (můj případ), někdo musí prodloužit třeba na 40 nebo 45 dní. Určitě vás zajímá, co můžete jíst a o co budete ochuzeni.
Výčet toho, co můžete, není dlouhý:
- maso – jakékoliv, v USA asi ryby nepovažují za maso, mají je jako zvláštní kategorii, u nás nechám v této. Povolena je i slanina (ale kvalitní, ne z obchodního řetězce za 10 Kč 100 g)
- zelenina – jakkoliv zpracovaná – na grilu, vařená, dušená, syrová
- ořechy – kromě arašídů, které jsou jak jsem se dozvěděl luštěninami
- ovoce – ano i ovoce, i když obsahuje fruktózu
- vejce – ty byly pro můj jídelníček základ
A teď následuje klasická otázka, kterou mi pokládalo 9 lidí z 10. Než budete číst dál, zkuste se také zeptat!!!
A kde je pečivo? Vážení, pečivo není, je zakázané.
Obsahuje mouku, která obsahuje sacharidy a také lepek. Takže ani celozrnné pečivo, které se liší pouze tím, že v mouce zůstaly otruby, není povoleno.
S ledovým klidem mohu říci, že s těmito surovinami se dá dobře nakládat, kniha obsahuje i základní jednoduché recepty, které zvládl člověk, jenž chodil do kuchyně jen mazat chleba a zmačknout tlačítko na kávovaru. Ano, moje zkušenosti s vařením byly téměř nulové. Pro začátek stačila grilovací pánev, hrnec a trochu času na přemýšlení a dále počítat s tím, že namazat chleba je na pět minut, udělat steak a zeleninu na půl hodiny.
Co je zakázáno:
- mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty (ano, jogurt s „ovocem“ za 6,90 Kč plný škrobu fakt není zdravý). Z mléčných výrobků je povoleno akorát přepuštěné máslo (Ghí) na vaření. K tomu se vážou margaríny, na ty zapomeňte rovnou.
- již zmíněné pečivo
- vše, co obsahuje cukr – takže veškeré sladké sušenky, omáčky, dochucovadla, džusy, limonády atp…
- oleje ze semen – doporučen je panenský olivový a kokosový
- luštěniny – ano, zmínil jsem zelenina je povolená, ale hrách je příliš sladký. Povoleny jsou pouze celé fazolové lusky
- těstoviny – jsou z mouky
- rýže – obsahuje spousty sacharidů
- alkohol – ano, vzdát se piva a vína je také nutné.
Co pít? Vymačkanou šťávu z ovoce, vodu, kávu (malý šálek, nikoliv kyblík) a čaj. Zapomeňte na kolové nápoje, latté, kapučína, pivo, víno, o tvrdém ani nemluvím.
Ještě poznámka k vejcím, na kterou jsem musel odpovídat také velice často. Vejce má v sobě cholesterol, to přece nemůžeš, když máš vysoké hodnoty. Naopak, s cholesterolem z vajec si dokáže tělo poradit mnohem lépe, než s cholesterolem, který vzniká při smažení řízků nebo hermelínu. Sám jsem toho důkazem, po 6 týdnech jsem si nechal změřit cholesterol a i přes to, že jsem denně snědl 3-5 vajec, mi šly všechny hodnoty dolů a hodný (HDL) se zvedl o 70%. Takže za mě vejce ano.
Jako správný nevěřící Tomáš, jsem byl ze začátku skeptický, že to může být nebezpečné, že to nemůže být taková pohádka, jak píšou.
Než jsem tedy svůj program začal, našel jsem si několik diskuzních fór (i cizojazyčných) na toto téma a zjistil jsem, že myšlenky a výsledky se dost opakují. Říkal jsem si, že by autoři asi nezvládli zahrát tolik kladných rolí a tolik diskutérů. Inu jsem se rozhodl, že měsíc bez cukru a pečiva mi přece nemůže uškodit. Cholesterol jsem měl už beztak vysoký, tak když by ještě stoupl, asi už by to nebyla taková tragédie.
Zavřel jsem tedy všechny sladkosti do skříně, dojedl chleba, zbytky zásob a jal se konat. Jak to vypadalo? Autoři psali, že nejhorší je první týden, pro hodně závislé na cukrech i ten druhý. Ale slibovali, že pokud vydržíme, neporušíme pravidla, najednou nastane situace, jako když někdo stiskne tlačítko vypínače a vše se jak mávnutím kouzelného proutku změní. Přesně takto to bylo u mě a v relativně rychlé době. V pátek (pro připomenutí jsem začal v pondělí) jsem přesně zažil tento stav. Pondělí pohoda, úterý večer tělo lehce chtělo cukr, ale odolal jsem, nejhorší byla středa a pak lehce čtvrtek. Neustálý pocit žízně, neustálé pití, vylučování, sucho v krku, únava a slabost – ale ve čtvrtek večer už celkem klid. Do pátečního rána jsem se probouzel jako vyměněný. Ve druhém týdnu jsem lehce cítil únavu, protože tělo nebylo ještě tolik schopné brát energii z tuků.
Co se u mě změnilo? Přestal jsem mít zažívací problémy, lépe spím, lépe se koncentruji, nejsem tolik roztěkaný a hlavně se zlepšila moje fyzická kondice.
Jelikož jsem vášnivým běžcem, jsa vybaven computerem, mohu na stejných tratích porovnávat, jak jsem se zlepšil. Stejná trasa, stejná rychlost (tudíž i stejný čas), ale o 15 tepů za minutu v průměru méně.
Samozřejmě si řeknete, že to nemůže být jen pozitivní. Ano i přes negativa se musíte přenést – o číslo menší kalhoty = nutná výměna šatníku, poslouchat na každém kroku, že jste zhubli (ano, 4 kg tuku – zvlášť z oblasti břicha). Čelíte otázkám, proč potřebuješ držet dietu. Nedržím, viz výše.
Co následuje po třiceti dnech? 14 denní návrat k původní stravě. Jíst můžete, co chcete. Ale jelikož si zvyknete na chuť čerstvé zeleniny (např. takový listový špenát) a na pořádný poctivý steak, chuť na brambůrky a pivo opravdu nemáte. Whole30 není WholeTheLife, i když někdo u toho zůstane.
Já jsem po celém programu přidal zpět bílý jogurt (bio), který dochucuji čerstvým ovocem, kakaem (neslazeným 100%), z pohodlnosti jsem přidal i pečivo (ale max. 3 celozrnné housky) a občas si dám jako přílohu brambory, těstoviny i rýži.
Tento program mě naučil více si vážit svého těla, přemýšlet nad tím, co si dám, a pokud mám na výběr vepřo, knedlo nebo steak se zeleninou, volím jasně druhou možnost. Nejsem ten ortodoxní pračlověk, který by dělal koláč z mandlové mouky a v restauraci si nedal chřest, protože je politý holandskou omáčkou. Někoho kniha osloví tak, že zůstane „pračlověkem“, jiný si z toho vezme ponaučení a přemýšlí (můj případ) a někteří tento program nedokončí (pokud ovšem začnou) z důvodu slabší vůle, a pak říkají, že Hartwigovi lžou, že se žádný zázrak nekoná. Ale koná, jen je třeba dodržovat všechna pravidla, uvědomit si, že i bez cukru je člověk živ, a následně opustit svou zónu komfortu.
Tomáš Novotný
Dallas Hartwig, Melissa Hartwig: Jídlo na prvním místě, informace o knize, kterou lze zakoupit jako tištěnou i jako ebook
zdroj obrázku: Pixabay
Měl bych dotaz, knihu mám přečtenou Whole30 jsem ještě pořádně nedělal, jen jsem trochu změnil jídlo. Mám trochu potíže se snídaní, kdy nevím co na rychlo jíst, jak jste to řešil Vy? A druhý dotaz, omezení piva a vína po skončení 30-ti dní jste ho vrátil do jídelníčku, nebo vůbec ne?
Díky
Dobrý den, Davide, doporučuji skočit do toho rovnýma nohama a na nic nečekat, tak jak to píšou v knize. Tzn. začít hned, vyhodit staré zásoby a začít jíst podle tohoto jídelníčku. 30 dní se to dá vydržet. K Vaším otázkám:
1. jelikož snídaně je u mě základ, mám ji celkem pestrou a vyváženou. Ale i díky tomu dlouho trvá. Ráno snídám 3-4 ks vajec (míchané, placka, natvrdo, nahliničko), zelenina, čaj, káva. Po whole30 jsem přidal bílý bio jogurt s ovocem, rozinkami, kakaem (100% holandské, žádné instantní slazené). Doba přípravy a jídla je cca 30 min. Cílem není do sebe v rychlosti naházet jídlo a ještě se u toho stihnout oblékat a čistit zuby. Na jídlo se těšte a patřičně si ho vychutnejte. Doporučuji vstát dříve, nebo oželet jinou činnost.
2. abstinent se ze mě nestal. Je pravda, že pití alkoholu jsem omezil, ale úplně jsem se ho nezbavil a ani to činit nehodlám. Kolorit „jít na jedno“ neodmyslitelně patří k naším tradicím. Dá se sedět v hospodě nad sodovkou, ale pivo má i své výhody, pokud to nepřeháníte. Přebytečné kalorie vyběhám a dvě desítky mě opravdu nezabijí. Občas to řeším nealkoholickým pivem, které má mnohem méně kalorií a cukru.
Pokud bych to srovnal s jinou knihou od Melvilů, pak to nápadně připomíná Slow-carb dietu od Ferrise (ubrat luštěniny, přidat ovoce, jinak celý zbytek sedí). Myslím, že i propagátoři „Paleo“ jídelníčků by s tímhle neměli moc problém.
Jeden dotaz na recenzenta, pokud vynecháme různé průmyslové postupy, jak se podle autorů při trávení liší fruktóza z pomerančového džusu a fruktóza z kukuřičného syrupu obsažená v Coca-Cole? Jasně, ta koncentrace se může lišit, ale molekula cukru je pořád jenom molekula cukru.
Petře, díky za připomínku, teď si uvědomuji, že o Ferrisovi jsem chtěl taky napsat.
Kniha mluví o přidaných cukrech, právě o těch průmyslově zpracovaných, nikoliv těch,co jsou přímo obsažené v ovoci. Správnější je pomeranč sníst celý, protože do sebe dostanu víc vlákniny.
Budu citovat: „Nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které jsou doslazeny cukrem a mají vyšší zanedbatelnou výživovou hodnotu, vede k tomu, hladina cukru v krvi stoupá příliš často příliš vysoko. To podporuje závislost na sacharidech jako zdroji energie. Nadbytečné sacharidy se mění na triglyceridy. Zároveň to znamená, že se nespaluje tuk, což může vést k jeho hromadění v těle.“
Nejsem si jist, že v Coca-Cole je kukuřičný sirup. Před lety jsem pracoval pro společnost, která se ucházela o tendr na dovoz cukrové třtiny z Maďarska právě pro Coca-Colu – jednalo se o řepný cukr asi 150 tun denně.
Sám Coca-Colu nepiju, ale četl jsem o ní článek, kde novinář popisoval DOVOZ Coly z Mexika do USA. Jde o to, že Coca-Cola není všude na světě stejná. Ano ten „tajný recept“ je totožný, ale k doslazování se používá vždycky to nejlevnější sladidlo dostupné na daném trhu. V Evropě tedy řepný cukr, v USA kukuřičný syrup (protože farmáři v US dostávají na pěstování kukuřice dotace, takže je to to nejlevnější sladidlo co lze najít). No a v Mexiku jednak jako jedni z posledních dělají Colu do skleněné láhve a hlavně doslazují třtinovým cukrem. Podle článku pak někteří „fajnšmekři“ považují Mexickou Colu za nejchutnější a nechávají si ji vozit do USA.
Díky za objasnění – tedy celé ovoce ano, džusy a koncentráty ne. To srovnání s Ferrisem by mě celkem zajímalo. On zdůvodňuje vynechání ovoce tím, že je to pořád fruktóza, která se štěpí rychle a zvyšuje potřebu inzulinu, zatímco luštěniny se díy obsažené vláknině štěpí pomalu a inzulinovou rezistenci nezpůsobují.
Těsně po vydání Jídla na prvním místě jsme si knížku koupil a v průběhu čtení jsem nasadil Whole 30. Je to velká, ale pozitivní změna. Některé jídlo mi chybělo, ale organismus se přeorientuje a výsledek stojí za to. Důvodem pro vyzkoušení byl můj zdravotní stav. Je mi 40, sportuju a hmotnost jsem držel v normálu (82 kg/182 cm). Zdravotním stavem myslím vlastní pocity po jídle a výsledky krevních testů. Když jsme si v knížce přečetl „sportujete, jíte tzv. zdravě ale máte vysoký cukr, cholesterol a špatné jaterní tesy“ tak jsem měl pocit, že okopírovali můj chorobopis. Svůj komentář píšu proto, že jsem byl v pondělí na odběru krve a výsledky jsou výborné. Tedy moje doporučení je jednoduché – Jídlo na prvním místě, jasně není na co čekat!
Marku, přesně to samé u mě, taky jsem si myslel, že sportuji a jím zdravě, ale krev ukazovala něco jiného. Vrátil jste se po dokončení Whole 30 k nějakému jídlu?
Jsem na této stravě už 4 měsíce a neměnil bych. Lepší imunita, trávení, pleť, kondice, spánek. Nepronásleduje mě hlad každé dvě hodiny jako dříve. Klesla hodnota špatného cholesterolu. Největší problém byl čím nahradit pečivo k snídani. Většinou si dávám vejce v různých podobách a k tomu zeleninu. Nebo mix ořechů, ty také dost zasytí. Jen je to vše dražší než dvě housky za 4 Kč. Také je potřeba vydržet ty kecy jak jsem zhubl, já ale vím že dle BMI je má váha v normě.
Během Whole 30 jsem byl celkem důsledný, okolí jsme to podával tak, že si potřebuji re kalibrovat tělo. Potom jsem začal zkoušet jednotlivé skupiny potenciálních „alergenů“ a přišel jsem na to, že mám problém s lepkem. Pokud jím pečivo, tak bezlepkové a přílohy pořád omezeně. S lepkem vůbec a ostatní jen málo. Musím na tom dál pracovat, chybí mi částečně energie na sport. Při zatížení déle než 2 hodiny je to znát.
Přínosný článek! Dobré tipy a zhodnocení, užitečné před nákupem knihy a samotným startem programu.
Parádní recenze. Ja to se snídaněmi řeším tak že než jdu ráno do sprchy tak hodím do hrnce 4 vejce, než proběhne raní hygiena tak jsou natvrdo. pak uříznu půlku okurky a třeba papriku nebo ředkvičky, hrábmu pro hrst ořechů, půlku banánu a to vše hodím do krabičky a po cestě do práce to zbaštím. Vím že to není úplně ideální, lepší by bylo si na to udělat čas doma a to už je každého věc. Nejdůležitější jsou asi ty ořechy. Jak vynechám u některého z jídel tuky tak se hlad dostaví dost brzo. Momentálně už nejsem v Whole30 tak striktní. Občas, jednou týdně nějaké pečivo, nebo i tu mouku v trojobalu řízku zkousnu, ale třeba mléčné výrobky nemůžu vůbec. Jednak mě to prohání a dokonce způsobuje solidní bolesti hlavy a to mi za to nestojí.
Určitě do toho běžte. Změnilo mi to život…a i ten zmíněný šatník :D
Ahoj,
dobrý článek/recenze i super komentáře (o koupi knihy začínám uvažovat). Chci se ale zeptat na jednu věc resp. tři, kterou jsem nějak nepostřehnul (možná je zmiňovaná v knize): co koření? Udělat si steak nebo grilovanou zeleninu je sice super, ale bez soli a pepře (případně jiného koření) je to nuda. S tím i trochu souvisí otázka pálivosti. Mám rád pálivější jídla, takže co chilli (ať už koření, omáčka, papričky) apod? A poslední věc: na čem smažit? Olej (ať už olivový nebo řepkový) asi ne co?
Díky.
Pekny den,
predem diky za paradni motivacni clanek! Chtela jsem se zeptat …vim, ze je doporuceno jist 3 hlavni jidla denne, ale … nejak mi to nejde. Presne- jsem naucena na svaciny – hlavne odpoledne a nejak nejsem schopna vydrzet nic nesnist az ado vecere :( Nejaky tip ci rada? A vy po sportu jste nemel hlad? Jsem teda v programu na zacatku, 3.den. Dekuji moc za odpoved! Kacka
Whole30 je bobřík stravování z USA, podobný skautskému lovení bobříků. Nejde o jídlo, ale o změnu. Nikde se nevyskytuje tolik protichůdných názorů jako ve výživě. I tady jsou některé rady rozumné a jiné nesmyslné z pohledu fyziologie. To co nám pomáhá je především POCIT, že jíme zdravě a že jsme dokázali něco změnit. Základem všeho je uměřenost, což věděl i Paracelsus: jen dávka rozhoduje o jedu. Stoprocentně americké je zařazení masa, nesmyslná je nadspotřeba vajec. Co chtěl autor knihy dosáhnout? Zlepšit zdraví lidí na celém světě? Ach bože, takových pokusů už bylo, pokud budeme k sobě upřímní, není kniha nic jiného, než ideologie srovnatelná s vědeckým komunismem. Jediné plus je, že přinutí lidi přemýšlet o tom, co jedí. Nedejbože, aby diabetik sebou nenosil cukr, protože je to jed. Jinak Vám samozřejmě přeji hodně zdraví.
Ať si říká kdo chce, co chce, vbez občasného vína by to prostě nemělo smysl. Aspoň decinku merlotku (https://www.warehouse1.cz/denis-montanar-merlot-%C4%8Derven%C3%A9-v%C3%ADno-6×0-75l-13-5?path=195) jednou za dva až tři dny, no ne?