Připoj se ke komunitě!

Občas ti pošleme tipy pro produktivnější práci, odkazy na zajímavé knihy nebo akce. Psát ti však budeme jen jednou za čas a pouze tehdy, budeme-li mít skutečně co říct.

Odeslat


Základna osobního růstu

Zdraví do šuplíku, I. díl

By on 24. 3. 2010 in Kondice with Počet komentářů: 10
admin
admin

Poslední články od admin (Všechny články)

Asi to známe všichni. Sedíme a sedíme, pracujeme či předstíráme, že pracujeme a pracujeme či předstíráme, že pracujeme. Náhle dostaneme hlad!

Žádný problém. Ruka už samovolně zašátrá ve spodním šuplíku a vytahuje na světlo boží

a) Fidorku (pořád tě milujeme)

b) polotvrdou či poloměkkou housku (záleží, zda jste optimista či pesimista)

c) otlačené scvrklé jablko, kterým by i Sněhurka opovrhla

Ať už se ve vašem šuplíku nachází kterákoliv možnost, hlad je nejlepší kuchař a my schroupeme, co se zrovna nabízí. Ale protože jsme pilnými studenty GTD a tedy pořád na cestě k lepšímu, pojďme se podívat, jestli bychom si nemohli dopřát něco, s čím by byly spokojené jak naše chuťové, tak naše rozumové buňky.

Máme-li naši šuplíkovou polní kuchyni naplněnou možností a), tedy Fidorkami, Tatrankami a spol., moc svému pozemskému tělu nepodstrojujeme.

Většina sušenek je velmi nahlas tikající kalorická bomba. Jsou nasyceny tuky a cukry. Taková jedna maličká, slaďoučká Tatrančička, kterou sezobneme ke kafíčku jako nic, obsahuje skoro 1/3 denního kalorického příjmu průměrné ženy! A protože zákon o zachování energie je neúprosný, je jasné, že pokud nepůjdeme po sedavém zaměstnání běhat do parku či skotačit do fitka, přebytek energie se na nás usadí v podobě maličkého tukového faldíku. A jak jde čas, faldík roste jako z vody (tedy z cukrů a tuků) a nás začnou tlačit knoflíky v pase.

Ale to není jediná záludnost sladké svačiny. Většina sladkostí patří do skupiny potravin s tzv. vysokým glykemickým indexem (GI). Velmi rychle zdvihnou hladinu cukru v krvi, na kterou tělo reaguje vyplavením hormonu inzulinu, aby přebytečný cukr odklidil do jater. Potraviny s vysokým GI dodají sice organismu energii, která se ale záhy odplaví a my znovu dostaneme hlad. Navíc kolísání cukru v krvi nesvědčí naší duševní pohodě, můžeme se cítit rozmrzelí a vlastně ani nevíme proč.

Mnohem vhodnější jsou např. müsli tyčinky, ale ty bez polevy (obsahuje cukr a tuk). Nejlepší jsou ovesné, s oříšky či brusinkami. Oříšky obsahují mnoho vitamínu B, který svědčí duševní čilosti. Také je v těchto tyčinkách vláknina, která výrazně snižuje GI. Vždy zkontrolujte na obalu energetickou hodnotu. Pokud je výrobek nad 1 900 kJ/ 100 g nebo kus s více než 800 kJ, raději si najděte jinou, nandali byste si zbytečnou nálož energie, kterou by se vám nemuselo chtít někde vyběhávat.

Jestli se nás bude snažit honit mlsná kolem stolu, můžeme jí předhodit několik málo kostiček kvalitní hořké čokolády, která neobsahuje žádný cukr a minimum tuku. (Poznámka na okraj: čokoládou s obsahem kakaa vyšším než 85 % bych odměňovala jen velmi zlobivé děti. Je opravdu, ale opravdu hořká.)

Pokud vyhrábneme možnost b), je užitečnější volbou celozrnné pečivo, protože má nižší glykemický index. Když sežvýkáme celozrnný rohlík, pomaleji nám vzroste cukr v krvi a zásoba energie déle vydrží. Opět ale v obchodě pečlivě vybírejte. Některé druhy pečiva jsou pouze obarveny karamelem, aby vypadaly tmavě a tedy celozrnně. Určitě celozrnné budou ty, na kterých vidíme na vlastní oči nejrůznější zrna a zrníčka.

Možnost c) – zásoby z Ovozelu probereme podrobněji v dalším díle.

Štítky:

Připoj se ke komunitě Mít vše hotovo!

Stačí nám poslat tvou e-mailovou adresu. Občas ti pošleme tipy pro produktivnější práci, odkazy na zajímavé knihy nebo akce. Psát ti však budeme jen jednou za čas a pouze tehdy, budeme-li mít skutečně co říct.

Přidej komentář k příspěvku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahoru